söndag 24 april 2011

Lövbiffgryta

(Recept längre ner)

Här har vi ännu en variant på vad våren i matväg är för mig... Vår=vårkänslor, eller hur? Ja, för mig är det så att man blir lite sådär extra kär på våren. 
Hur som. Detta är en rätt som jag lagade väldigt ofta när jag och sambon träffades. Så den ger mig lite extra varmt och hjärtat. 
Och för lite extra krydda så tittade även vårsolen fram och belyste min mat när kameran kom fram.

Vill ni läsa mer om tävlingen eller själva vara med och bidra med "vårmat"?
Titta då in på länken här nedan.


Lövbiffgryta
(Görs med fördel i gryta, inte stekpanna pga storleken på pannan)

ca 400g strimlad lövbiff
(ev. lite smör/olja till stekning)
150g bacon
1st stor purjolök
2-3klyftor vitlök
3msk soya
1-2msk sambal oelek 
2,5dl cream fraiche paprika/chili
5dl naturell cream fraiche
5dl vatten
1/2 röd paprika
Salt och vitpeppar


Strimla bacon väldigt fint och bryn tills de fått fin färg. Lägg i den strimlade lövbiffen och pressad/riven vitlök sen salta, peppra och låt bryna tills köttet fått lite stekyta.
Skölj och skiva purjolöken grovt, ca 2cm stora. Lägg i tillsammans med köttet och i med soya, sambal oelek. 
Låt steka några min.
I med båda cream fraiche, 5dl vatten och paprikan.
Låt puttra, inte stormkoka i ca 40-60min. Smaka av med ev lite mer salt och peppar.

Serveras i detta fall med buljong-kokt ris. Alltså vanligt enkelt matris kokt efter dubbelt så mycket vatten som ris, men ersatt helt eller delar av saltet med grönsaksbuljong. Smaskens!



Köttbullar med fetaost och tagliatelle


(Recept längre ner)

Ja, nu har det vart bra tyst här i bloggen ett tag. Har som vanligt haft många idéer men inte haft orken. Fy på mig!
Men nu ska jag dra till och ta min chans i en mattävling... Att få ner i mat vad våren är för en själv. För mig är det inte så mycket vad som är i eller någon speciell ingrediens. Utan på våren är känslan av nytt bra härligt. Alltså, i detta fall. För mig nya recept, tester och varianter. 
Denna är min egna variant på ett recept jag hittade tidigare under året. Så det är både nytt, testat och omgjort helt efter min smak. 


Så håll tummar och tår. Och såklart, testa gärna. Vart väldigt gott! =)


Vill ni läsa mer och kanske testa lyckan med vad vår i matväg är för dig? Använd länken nedan...


Köttbullarna
500g nötfärs
1st vitlöksklyfta
75-100g fetaost
Lite rivet skal från citron. (Knappt en halv i denna)
1-2msk fond (I denna kalvfond) 
1st ägg
Salt och svartpeppar

Sås
1-1,5dl vatten + 1/2 buljongtärning (grönsaks)
1msk balsamvinäger
Någon matsked smör/margarin
ca 1-2dl matlagningsgrädde
Hackad, färsk persilja efter smak. (2-3msk - 1/2 dl)


Rör ihop nötfärsen övriga ingredienser även fonden. Riv/pressa vitlök och smula fetaosten.
Forma köttbullar i önskad storlek och stek lätt i smör. Behöver inte steka helt igenom då de ska puttra med såsen en stund sen.
När sista omgången med köttbullarna är gjorda, så häll tillbaka alla i pannan igen och häll i vattnet + buljongtärningen, balsamvinäger och någon matsked smör/margarin.
Låt puttra några minuter och rör om då och då.
Avsluta med att röra i grädden och den hackade persiljan.
Smaka av med ev mer salt och peppar.

Koka gärna pastan medan köttbullarna puttrar i såsen. Slå ihop allt och toppa/strö ev mer persilja över om så önskas.

Serveras med tagliatelle. Men någon annan pasta skulle också passa bra.







onsdag 13 april 2011

Äppelpaj

Gjorde mig en genomgång av vad som fanns i frysen. Hittade där en stor påse med äpplen som jag tydligen glömt bort... När jag väl stod och fixade med pajen kom jag på att det är dessa äpplen jag tydligen stod och skalade/rensade kvällen innan Elise föddes... Med mina, vad jag trodde var falska mini-förvärkar. Haha!
Ja, jag vet att de har legat ett tag... Men de duger åt mig...



söndag 10 april 2011

Dammsugare i annan form...


Japp, såg ett roligt recept för inte så länge sen. Dock vart inte mina lika fina. Men gooda vart de.