onsdag 23 mars 2011

Krämig fläskfilé med smak av kantarell och timjan


Här kommer ännu en ny favorit här hemma. Första gången var den jättegod. Men nu andra gången när man själv ändrat lite i receptet så... Mmmm!
Helt klart en rätt som kommer lagas många gånger igen här. 

Krämig fläskfilé med smak av kantarell och timjan

ca 400-500g fläskfilé
1 burk konserverade kantareller (Ca 125g svamp)
2 klyftor vitlök (Går bra utan)
5dl Cream fraiche  
10 st körsbärstomater
2msk kantarellfond
Färsk timjan efter smak. I detta, ca 1/3 dl grovhackad
Salt och svartpeppar
Smör/olja till stekning

Putsa och skär filén till tunnare skivor, kanske 0,5cm tjocka. Salta och peppra efter smak och bryn sedan i smör/olja tillsammans med svampen tills köttet fått fin färg.
Riv/pressa över vitlöken och häll i Cream fraichen och kantarellfonden. 
Låt puttra några minuter.
Dela tomaterna på mitten och låt koka med några minuter.
Smaka av och krydda ev. mer.
Innan servering, hacka och rör ner färsk timjan.

Peppriga potatisklyftor

Fast potatis
Olja som tål högre temp. Alltså inte olivolja.
Salt och grovmalen svartpeppar

Skala och skär potatisen till önskad form och storlek.
Förkoka i lättsaltat vatten i ca 5 min.
Häll av vattnet och lägg sedan potatisen på bakplåt med bakplåtspapper.
Häll på rikligt med olja.
Salta och peppra.

Grädda mitt i ugnen på ca 200-225grader till önskad färg.


Kan varmt rekommendera denna rätt. Verkligen supergod! 

onsdag 16 mars 2011

Vaniljkräm-bullar...


Mums!
Gjord på vanlig bulldeg/vetedeg fylld med en klick vaniljkräm...



Detta såg gott ut...


Satt precis och kollade igenom lite gamla bilder... Då springer jag på en (för mig) frestande bild. En JÄTTEKOPP med kaffe och några chokladbollar. Mmm!! Också det barnsligt gott.


Barnsligt gott...


Ja, när det gäller vissa saker i matväg så blir jag nog aldrig "vuxen". Det är så illa att t.o.m Linnéa har bättre smaker än mig. Haha!
Men jag älskar verkligen fortfarande oboy... Varm som kall.

Har också alltid gillar dessa flingor. Men för några år sedan drog de ner på sockerhalten och påstod att det skulle smaka samma... Mmm... För det gjorde det?? Nej!
Aja, för några veckor sen sprang jag på denna. Och på förpackningen står det "Original". Vid närmare inspektion ser såg de ut som sockerhalten ökat igen. =) "Wohoo!" Tänkte jag och tog den.
Nam-nam! Hoppas den stannar kvar denna gång. ALLA vill inte välja "nyttigare" före smak.. Och ALLA köper inte idén om att "lite" socker ska vara skadligt.

Hur som... Ni som känner mig vet ju vart jag står i socker, fett och light-produkter...

Näe, åter till att försöka bota huvudvärken. Tror mitt kaffe är klart...



söndag 13 mars 2011

Söndag

Ja, nu tycker jag allt att det är dags att uppdatera lite. 

Idag tog vi en liten tur ut till svärmor med familj. Passade på att baka en enkel men ack så god "marängtårta" (Från boken 7 sorters kakor). Denna fyllde jag enkelt med lite (rikligt) med grädde och skivad, konserverad persika. Mmm! Verkade vara väldigt uppskattat, även av barnen. T.o.m min Linnéa åt och hon brukar inte vara någon tårtätare. Men hon visade ju även sitt rätta jag genom att ge sig på farmors bullar. Den ungen älskar verkligen hembakta bullar.

Efter det var det meningen att vi skulle hinna grilla. Men lagom till att köttet skulle grillas så insåg gubben att han inte skulle hinna det innan jobbet. Så det var bara för mig att klä på Elise (Linnéa var redan ute) och gå ner och grilla. Så all mat vart såklart färdig helt i oordning.
Men middagssällskap fick jag ändå. Lagom till köttet var klart och kidsen var avklädda så får jag ett trevligt sms "Vad bjuds de på idag?". Haha! Det var min lillebror som tydligen och så lägligt var hungrig. 
Han dök upp lagom till potatisgratängen var klar. Så vi satt länge och mumsade på det... Och såklart en stor kaffe på det. ;)

Måste bara få skriva lite om lördagen också. Vi var iväg till Mediamarkt en sväng. Har ju länge längtat efter en ny degblandare.. En av märket Krups. Tyvärr vart jag väldigt besviken när jag var där. Och jag är nästan säker på att det inte var samma modell som jag tidigare tittat på.
Denna var så otroligt plastig och på tok för liten bunke. Synd för dom... Inget köp.
Så då fick jag besked av min käre gubbe att vi ska köpa oss en kitchen aid istället. Ja, jag vet... "Alla" har en sån. Just därför jag ville ha en Krups från början. Men tror att jag kommer bli nöjd med en sån också.. Har när jag tänker efter aldrig hört någon talat illa om dessa. Ja, förutom idag då svärmor talade om att bunken kan "hoppa" om det blir för mycket i den... Det är ju lite klen motor i den. Men nu hade jag ju inte tänkt baka monsterdegar i den.. Så den ska nog hålla. Och hoppar den de få gånger jag bakar bullar så kan jag nog stå ut. ;)
Men nu kommer det ju ett litet (lyx)problem... VILKEN FÄRG!?

Kitchen aid kommer alltid få mig att tänka på svärmors gubbe som inte är sådär jättehaj på det där med köksprylar. Han satt en dag och mumlade en massa om att svärmor hade köpt en sån där "hellokitchen aid" eller vad den nu heter... Haha! Vad vi hade kul när han sa så!

Aja... En lyckad helg...

*Middag + fika med bror
*Fika med mor
*Tårtfika med svärmor + familj
*Fika med vänner och snooosat 2 månaders bebis
*Beslutet om Kitchen aid

Ja, sen han vi ju också med en JÄTTESEN gubbe... Hoppas han är riktigt trött nu.. ;)

Natti-natti!!

måndag 7 mars 2011

Inte alla karlar som ber om detta... ;)


Lite roligt att det är mer "tjat" från gubben min att få åka till Ikea än från mig. ;) Men trevligt är dock när han kommer hem och säger att han köpt lite till mig också. Haha!
Han kom hem med:
2x muffinformar
Tårtspade och tårtkniv
Och så ett set med lite plastformar ungefär som pepparkaksformar skulle jag gissa. 

TACK så mycket finaste bejb! =D

Snabb Drottningssylt


Ja, nu har jag tänkt ett tag att jag skulle göra just drottningssylt. Men har bara väntat på att den köpta skulle ta slut. 
Så äntligen fick jag "äran" att testa... Jag kan ju säga som så. Att även fast den är gjort på frysta bär. Så kommer inte jag köpa mer drottningssylt. ;)
Mums kan jag säga också!

Snabb Drottningssylt

225g frysta blåbär
225g frysta hallon
Någon msk vatten
ca 3-4dl syltsocker
ev 1-2tsk vaniljsocker

Koka upp bären med vattnet tills bären mjuknat. (Jag gillar lite mindre bitar så jag kokade lite längre). Rör lite då och då.
Rör sedan ner sockret och det ev. vaniljsockret. Rör till sockret har löst sig, sjud ev. en liten stund.

torsdag 3 mars 2011

Semlor


Ja, nu har det var bra tyst i denna blogg ett tag. Det har kliat i fingrarna mest hela tiden. Men som vanligt med småbarn så räcker inte alltid tiden och orken till det man planerade... Att koppla in kameran i datan var tydligen VÄLDIGT jobbigt! Haha!

Förra veckan var det så att jag bakade mig lite semlor. På bilden är det mini-semlor. Hade mor min i tankarna då hon jämt pratar om att de man köper är så stora. Men... Tyvärr hann mor inte smaka då hon åkte på hosta. =(
Men, men... Ingen jätteförlust. Dessa bullar var så torra när de fick stå. Så jag tänker inte rekommendera något recept här inte.

Men, men... Tyckte jag fångade en läcker bild med lite hembakt-känsla. =)