söndag 30 januari 2011

Zoega's Dark temptation


Nu är det ett tag sen jag testade detta kaffe för 1a gången. Men sen dess är det näst intill ett måste hemma. Såå gott! Verkligen smakrik! 
Så jag tänkte att jag skulle rekommendera detta. Perfekt för er som gillar kaffe och ska även, enl förpackningen passa bra med mjölk. 
Det kan jag dock inte uttala mig om då jag aldrig har varken socker eller mjölk i mitt kaffe.

Näe, åter till min kaffekopp... =D

lördag 29 januari 2011

Kakjävel...

Ni har säkert läst denna flera gånger förrut. Har ingen aning om vem som skrivit den. Men så fånigt rolig... ;)

Här kommer det ett recept
på en helt vanlig jävla kaka.
Deg
1dl sur mjölk
Ett ägg-helvete
Så lite smör som möjligt
Socker
Ingen jävla mandel i alla fall
2dl bakpulver
1 paket fula russin.
Fyllning
1dl vaniljsocker
Melon eller nåt
Mycket sprit.



Häll nästan allt i en bunk-jävel, och kör skiten med elvisp i en timme.
Grädda direkt i skålen, skit i att smöra och bröa, kak-helvetet fastnar ändå.
Dunka utav bara fan för att få ut skiten på matbordet.
Garnera med krossad melon och sprit.
Om kak-fan inte lossnar, släng ut bunkhelvetet genom fönstret
och drick upp resten av spriten.
Lycka till.

fredag 28 januari 2011

Girlie-girlie-sneakers... (Ätbara)


Min vän blir nog snart galen på mig... Men kunde inte låta bli att låna och testa även dessa. 
Okej, inget mästerverk. Men väldigt nöjd ändå. =) Finns alltid rum för förbättring. Men nu har jag iaf testat att göra bebis-sneakers. (Går såklart att göra i andra färger).
Och nej, är inte nöjd med snörena på dessa.

Innehåll: Marshmallow fondant (MMF)
Pastafärg/geléfärg

onsdag 26 januari 2011

Lite kvälls-kul med dottern...

Åh! Idag blev det gott-gott enligt mig. Kan inte förstå att jag tycker så mycket om något så simpelt som stuvade makaroner med stekt falukorv. Men det är ju bra att man kan bli nöjd på annat än lyxmat. Hihi! Näe, men skulle mer än gärna äta det oftare... Synd bara att den övriga familjen tröttnar. ;)
Iaf... Efter maten var det tänkt att vi skulle ta oss lite frukt. Men kom på att vi kunde göra nått kul med dom istället. För er som missat, så vann jag en låda med Marabouchoklad i julas. Och ja, det finns massor kvar än. ;)
Så vi gjorde "Hajkbanan". Andra kanske kallar det något annat eller inte vet alls vad jag pratar om.
Men det är alltså nått så enkelt som ugnsbakad banan (med skal i alu.folie) som man snittat på längden och pressat ner några bitar choklad.
Nam-nam vart det!!

Men läste lite olika meningar om det där. Vissa hade folie, andra inte. Så jag testade utan denna gång. Men upplevde att den övre halvan (Den närmast snittet/öppningen) vart torr. Så nästa gång blir det inbakad i folie i hopp om att fuktigheten inte rymmer. Hihi!


Folk kanske tycker jag gör simpla saker, kanske dagisnivå vad vet jag. Men jag tycker mycket om att laga mat och är inte rädd att ta tag i lite svårare saker. Varför står jag då och steker korv med snabbmakaroner?! Jo, för det bästa jag vet måste ändå vara när man så enkelt och snabbt som möjligt kan lyckas göra något bra. Nu är väl inte korv och makaroner ett bra exempel...
Men om man säger såhär... Så få arbetsmoment som möjligt, inte en helt drös med olika ingredienser och heller inte en massa saker som många inte ens har hört talas om.
Sen är det ju bara positivt om det är billigt, snabbt och i stort sett sköter sig självt. =D 
Räknar heller varken socker, salt eller fethalt. Jag lagar det jag vill ha och ersätter inte med "light"... 
Mat vi tycker om, mat för själen... ;)

Nähä... Stoppa stora damen i säng. Sen blir det fortsätta titta på masterchef. =D 
Efter det blir det till att göra en sats marshmallowfondant (MMF) Sen om några dagar blir det övning igen på modelering.

Bye!    

måndag 24 januari 2011

Skinkrulle


Nu har det vart lite tomt i blogget ett tag. Har inte riktigt mått mitt bästa och inte alls känt någon större lust att vara i köket. Men idag blev det av igen...
Detta recept har jag lånat av Millah som frestade så med bild i sin blogg. Mycket gott vart det och tummen upp här hemma för fortsatt lagning av denna rätt hemma. =)


Skinkrulle


500g Keso
500g Margarin eller Smör
5-6dl Vetemjöl
Senap
ca 3hg Rökt Skinka
Paprikapulver
Ostskivor
1 Ägg
Ugn: 200grader

DEG:
Rör ihop keso,margarin och vetemjöl till en deg.
Låt vila minst 2h eller över natten i kylskåpet.

FYLLNING:
Kavla ut degen med lite vetemjöl till en tunn "pizzadeg". Ej rund, ungefär i storleken 30x40cm.
Bred på senap, lägg på skinka, krydda på paprikapulver, lägg på ostskivor - Rulla ihop.
Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla på ett uppvispat ägg.
Grädda i ugnen ca 30-45minuter.


fredag 21 januari 2011

På jakt efter semlor...

Någon vänlig själ där ute som kan tipsa om bästa receptet på semlor... Bulle och fyllning så klart. Klassiska, nya varianter och även lite udda. Bara det är gott så är alla förslag välkomna. =)

måndag 17 januari 2011

Fläskpannkaka

Helt klart en mycket enkel favorit här hemma. Har testat många olika recept på ugnspannkaka. Men just detta är det som funkar och smakar bäst enligt mig. ;) 

Fläskpannkaka

2 paket bacon
1liter mjölk
ca 6-7 dl vetemjöl
5 st ägg
Lite salt och socker

1. Sätt ugnen på ca 200grader. Skiva/klipp bacon och stek. Knaperstek inte då det inte smakar så mycket efter gräddningen. Låt svalna en aning.
2. Häll drygt hälften av mjölken i en skål och vispa ner mjölet. Tillsätt sen resten av mjölken och vispa till jämn smet.
3. Tillsätt ägg, ett i taget. Vispa och tillsätt lite salt och socker.
4. Blanda i bacon i smeten och häll det sedan i en VÄLSMORD långpanna. Fördela gärna baconen jämt över pannan innan den ställs in i ugnen. Kan vara trist med bitar med för lite/mycket bacon.
5. Grädda mitt i ugnen tills den fått fin färg.
6. Tag ut och låt vila ca 10 minuter innan den skärs och äts.

Låt det väl smaka!

Överblivna ägg...

Nu vart det lite äggvitor över sen glass"bakningen". Funderade först på att göra lite maräng, men känns inte så utmanande. Funderar istället på att helt och hållet slösa bort dom på övning med spritsen. 
Kanske spritsa lite figurer till tittägget jag tänkte göra??

Jordnötskaka

Här kommer en klar favorit till tex julgodis. Men tycker allt att det passar som kaka till kaffet också. =) Varför måste man ha jul som ursäkt till att baka något gott??

Jordnötskaka

2dl ljus sirap
1dl socker
1dl kokos
1tsk vaniljsocker
1 burk jordnötssmör
1liter corn flakes (Jag använde i detta recept rice crispies. Mycket godare).
Smält choklad
Ev. lite strössel för syns skull

1. Smält allt utom flingorna och chokladen i en kastrull och rör om ordentligt.
2. Tag av kastrullen och rör ner flingorna. Rör tills allt ser väl blandat ut.
3. Häll ut på en plåt/bricka med bakpapper på och fördela jämt tills kakan är i önskad tjocklek. Kavla gärna mellan två bakpapper för ett jämnare resultat.
4. Smält lite choklad och bred det över kakan. Ha på strössel innan chokladen stelnat, om så önskas. Låt svalna något och skär eller tryck ut med formar till önskad form.

Förvaras i tät burk i kylen. Gärna mellan smör/bakpapper så de inte fastnar i varandra.

Låt de väl smaka!

söndag 16 januari 2011

Redbull-Glass


Japp, här har ni den. Glassen jag testade att göra igår. Den smakar helt okej. Lite gräddig, läskande och med en liten hint av redbull.
Helt klart godkänt även av mig... =D

Förlag på nästa smak??

Pastagratäng med bacon & broccoli

Här kommer ännu ett lyckat experiment från min sida. Enkelt och gott.


Pastagratäng

ca 300g pastafjärilar
1 knippe färsk broccoli
2 paket bacon
1 st purjolök
2 klyftor vitlök
2-3 msk margarin/smör
ca 3 msk mjöl. (Rågade mått)
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
ca 2 dl riven ost. (Smakrik, gärna västerbotten eller liknande).
salt och peppar  
2 st ägg


1. Sätt ugnen på ca 200 grader. Koka pastan i saltat vatten efter förpackningens anvisningar. Häll av och låt svalna.
2. Skär broccolin i bitar och låt sjuda i lättsaltat vatten, ca 10 min. Häll av och spola med kallt vatten. Hacka sedan till cm stora bitar. Eller så stora/små du önskar.
3. Skiva bacon och stek det lätt i panna. Tillsätt pressad/finhackad vitlök och skivad purjolök. Låt steka en liten stund tills purjolöken blivit mjuk. Låt svalna.
4. Smält matfettet i kastrull och tillsätt sedan mjölet. Rör om till en slät röra/smet. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning. Låt sjuda under omrörning till såsen tjocknat. Häll i osten, salt och peppar. Smaka av när osten har smält. Tillsätt vid behov ev mer mjölk om såsen är för tjock.
5. Blanda ihop allt och tillsätt till sist ägg. Rör ihop och häll i en stor ugnssäker form. Strö ev ost över.
6.Grädda i mitten av ugnen tills den fått fin, gyllenbrun färg.

Smaklig måltid!

lördag 15 januari 2011

Kladdkaka med Mariannefluff...

När gubben min fyllde år här om veckan hittade jag ännu en chans att testa nya saker i köket. Denna gången var det muffins som fick sig en omgång. ;)
Här har vi kladdkakemuffins med Mariannefluff.
Vart mycket populära bland de som fick chansen att smaka.

Linnéa 3 år...

Lite sent... Men här kommer iaf några bilder från det som bakades till Nea's 3 årskalas. Allt enligt hennes egna önskemål... Ja, förutom bilden i mitten som är överraskningen hon fick till frukost. ;)
För er som inte vet det. Så är detta mina första "motiv"-tårtor jag någonsin gjort. Riktigt nöjd med resultatet. Nybörjartur kanske?

Tårtorna består av:
*Egen chokladbotten
*Chokladpudding
*Vaniljkräm
*Vispgrädde

Lock och dekor:
*Hemmagjord och färgad sockerpasta (Sugarpaste)
*Ätbar bild eller oblat

"Frukostmuffin"
*Citronmuffin
*Fylld med hallonsylt
*Rosa grädde
*Ätbar bild eller oblat

Experiment igen... Red bull glass...

Japp, ikväll var det dags igen då. Mer experiment. 
Denna gång är det mors glassmaskin som får sig en omgång.
Önskemålet kom från gubben min efter vår semester i somras att jag skulle ge mig på att göra glass med smak av red bull...

Sats nr 1 är gjord. Smaken var god och man kan ana smak av red bull. Men fuskis-gubben köpte "fusk"-red bull... Så imorgon ska det bli en sats till fast med riktig red bull i.

Återkommer imorgon med bild och min smak-åsikt om det hela. =)

fredag 14 januari 2011

Filé i form

Ett recept jag fått av svärmor. Dock lite ändrad efter min smak. =)


Filé i form

1st fläskfilé i bra storlek
2st gul lök
1 burk skivade champinjoner. Eller färska om så önskas.
2 burkar vit sparris (Spara spadet)
1 stor burk majs
5dl grädde
1 burk Findus redd sparrissoppa eller campbells sparrissoppa + vatten.
1dl Heinz Chilisås
2-3 vitlöksklyftor
Salt och peppar

1. Förbered med att hälla sparrisen i sil och spara spadet. Gör detsamma med svampen men behöver inte spara spadet.
2. Putsa fläskfilén och skär i cm-tjocka skivor. Slå ut varje skiva lite lätt mellan händerna eller använd kökshammare. Salta och peppra.
3. Stek filén i panna tills de fått fin färg. Lägg på fat så länge.
4. Hacka löken och fräs i panna tills den blir mjuk. Häll i svampen och låt steka ett tag till.
5. Skär sparrisen i bitar och lägg i botten på en ugnssäker form. Strö lökblandningen över. 
6. Lägg ut filén i formen och strö majsen över.
7. Blanda grädden, soppan och chilisåsen i en skål. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.
8. Häll såsen över blandningen i ugnsformen och ställ i ugnen på ca 200grader tills den fått färg på ytan. Ca 30-40 min kanske.

Serveras med kokt ris och gärna lite grönsaker till.

Låt det smaka!


Sandras Chilisoppa


Detta är ett litet ihopkok jag testade för några år sedan. Men receptet har testats fram och gjorts om många gånger innan slutresultatet... Min egna soppa! =D Men svårt att sätta ner den i recept då jag nästan alltid lagar mat på fri hand utan mått. Men skriver ner det mycket i "ca".
Den har alltid fått gott betyg och är efterfrågad i min familj. Testa gärna, ändra gärna om ni så önskar. God är den iaf!


Sandra's Chilisoppa

ca 500g nötfärs
2-3 vitlöksklyftor eller efter smak
RIKLIGT med Santa marias Chili-grillkrydda
1 burk krossad tomat
1-1,5 liter vatten
1 stor eller två medelstora purjolökar (Smaksak)
2-3 paprikor (Gärna annan än röd för synens skull)
ca 2-3dl Heinz chilisås (Efter smak)
1 burk minimajs
Några morötter
1 tärning kött eller grönsaksbuljong
1 burk böngroddar
Salt och peppar, ev någon skvätt kalvfond


1. Bryn färsen tillsammans med pressad eller finhackad vitlök. Strö över kryddorna och låt fräsa med en stund. Flytta över till en stor gryta/kastrull som rymmer allt.
2. Häll i den krossade tomaten i grytan tillsammans med purjolök, morötter, minimajs, chilisås, buljongtärning och vatten. Salta, peppra och koka.
3. Hacka paprika till lagom stora bitar och stek en stund för lite färg. Tycker paprikan blir mycket godare om man får fräsa på den lite innan man kokar den. Lägg den i grytan. 
4. Låt koka tills morötterna och paprikan blivit mjuka. 
5. Ha i böngroddarna och låt koka med tills de blir varma.
6. Smaka av med ev mer chilisås, chili-grillgrydda och salt. För lite extra "piff" kan man även smaka av med färdig kalvfond.

Servera med gott bröd med en god ost till.

Smaklig måltid!

Tankarna vandrar vidare...

Ja, mina tankar vandrar fortfarande om en eventuell väg mot egen företagare. Men vet att det kommer både krävas tid och inte minst mycket förberedelse. 
I natt låg jag t.o.m och inredde den framtida butiken i tankarna. Var trött så det vart gammal stil i godisfärger. Bebisrosa och turkos. Haha! Men vackert var det i tankarna. ;)

Vet inte riktigt vart man börjar nu på vägen. Men ska väl börja med en uppdaterad kurs i företagsekonomi tänkte jag. Inte för att jag siktar på långa vägar att börja med ansvaret över ett företags ekonomi. Måste ta hjälp av revisor, eller vad det nu kallas.
Men vill ju gärna har lite koll på vad som gäller, måsten och möjligheter när man har eget företag. Ska bli en spännande resa!
Jag tror att jag mer eller mindre bestämt mig att det är den här vägen jag vill gå... Med eller utan sällskap. Men förhoppningsvis tröttnar inte min vän utan håller modet och tålamodet uppe för lite framtida kurser, planering och start!

Man måste våga!

Har ni några tips på användbara kurser och ev. läsning inom området konditori, bakning och att starta/driva eget företag... Tipsa gärna!

onsdag 12 januari 2011

Mmm... Mara... Nej... Mango!

Idag fick jag äntligen hem mitt smakprov på ny choklad. Tror inte den finns ute i butikerna än. Fick den genom Marabou's julkalender.
Iaf... Jag som inte är sådär jätteförtjust i just choklad tog mig tveksamt en chokladbit. Först lite besviken... Var är mangosmaken?!
Sen kom mangobitarna! Oj, oj, oj!! Kan helt klart bli en ny favorit!

Kan varm rekommendera den när ni väl hittar den ute i butikerna. =D

måndag 10 januari 2011

Tack så mycket Marabou!!

Idag kom allt ett spännande besked... Fick en liten lapp om att det låg ett paket och väntade på posten. Någon som gissar?? ;)

En HEL kartong fylld med choklad av olika slag. ;P Det passar väl verkligen bra såhär efter jul och nyår när man känner att man inte behöver mer godis? Mina nära och kära får allt hjälpa mig att tömma lådan. =)

Åhh... Kan inte släppa tanken...

Har i många år funderat på vad man vill göra åt sitt liv i arbetsväg. Vad vill jag göra liksom? Alltid har det slutat i tankar om att starta något eget. Men har inte kunnat sätta fingrarna exakt på vad de är jag vill göra...

Nu tror jag att jag har det. Har funderat och diskuterat det med min käre granne om saken. Vi delar ju samma intresse i det hela och skulle vara helt underbart att få möjligheten att göra det här. Men, men... För att få igenom planerna krävs en del förberedelser i form av kurser, kunskap och med all säkerhet ett startkapital.
Men, man ska ju heller inte ge sig i det här med att starta eget förrän man känner sig helt redo. Jag vill, men har idag inte kunskapen till det... Men det går ju alltid att ordna. =)

Vill inte gå in på exakt vad vi planerar... Men så mycket som konditoriverksamhet kan jag avslöja. Man vill ju inte att någon "snor" våra planer. Haha!

Så... Se upp Eskilstuna! Inom några år har ni ännu ett företag att slåss med! Haha!

onsdag 5 januari 2011

Lussebullar

Även denna gång lånade jag grannens recept. Hade bestämt redan sen innan att jag i år skulle testa att baka med kesella. Och då erbjöds receptet där mitt framför mig. Så det var bara att testa. =) Denna gång gjorde jag ett experiment med saffran innan bakning. Då vi på jobbet alltid bakar med saffran som är blötlagt i sprit. Och att jag hört om detta någon annan stans tidigare. Så la jag min torra saffran i lite sprit några timmar innan jag skulle baka. Ujj! Vad röd den röran vart. =) Ja, alkoholen försvinner vid bakning sen. Anledningen till blötläggningen är för att ge saffranet en chans att släppa ifrån sig så mycket smak som möjligt innan bakning.

(Här visas mina fina bullar med russin i och till det ett glas kylskåpskall julmust).


50g jäst
150g smör eller margarin
4dl mjölk
1dl grädde
1burk á 250g kesella
1g saffran (Ev blötlagd i någon msk sprit)
1,5dl strösocker
1/2tsk salt
ca 1,7 liter vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader.
Gör som med övrig bulldeg. Smula jästen i bunken. Smält smör och blanda med mjölk och grädde. Värm till fingervarmt. (Använder du torrjäst så värm lite till.)
Blanda mjölkblandningen med jästen och rör om tills jästen är helt upplöst.
Blanda sedan i resten av ingredienserna. Och till sist mjölet. Men ha inte i allt mjöl på en gång. Känn er fram så inte degen blir för hård.
Låt jäsa till dubbel storlek ca 30min. Men jag jäste det dubbla då jag såg ett reportage om just lussebakning för några år den. Kocken rekommenderade att saffransdeg ska jäsa länge för att verkligen få ut smaken ur saffranet.
Iaf... Baka ut till önskad form och låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda ca 8 min beroende på vilken storlek du har på bullen.

Låt det väl smaka!

Smörkola

Mmm... Min kära granne hade ett sånt spännande recept på smörkola i sin blogg. Jag var bara tvungen att testa det. Oj, vad gott det blev kan jag lova. Smaken vart lite som de där Werters kolorna. (Osäker staving där... Haha!)

100g smör
2dl grädde
3dl socker
1dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker
(2tsk pepparkakskrydda)

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i övriga ingredienser och låt koka tills det uppnår 122 grader. Min vän hade även pepparkakskrydda i. Och denna ska röras i när smeten är klar. Men jag valde att bara göra enkel kola av det hela.
Iaf, häll smeten över ett bakplåtspapper och låt svalna innan det skärs upp till önskade storlekar och former.
Slå med fördel in dessa i små paket av smörpapper. Lite tidskrävande. Men så sött blir det och så fastnar de inte i varandra sen.
Förvaras i kylen.