fredag 31 december 2010

Istappar

Jag är med i utlottningen av dessa jättefina istappar.
Tävlingen hittar du HÄR...

måndag 27 december 2010

Vantar och sockor...

I början av vintern gjorde jag mitt första försök till att sticka tummvantar. De första vart inte helt perfekta. Men med mer stickning blev resultatet bättre. Min största dotter vart överlycklig över sina. Och hon kunde inte vänta på att de skulle bli klara heller. ;)
Nu har jag testat på att göra sockor. Och det lyckades faktiskt riktigt bra på första försöket. Svärmor vart riktigt nöjd med dom och var faktiskt en aning imponerad över att jag lyckades så bra fast jag aldrig gjort några tidigare. Även "bonus"-svärfar var imponerad. Och han är det kändes riktigt bra. Så nu ska jag sticka ett par till honom som en liten överraskning. =)

Det är faktiskt inte så svårt som det ser ut... Men övning ger det också resultat. Men tålamod och ett tycke för handarbete är nästan ett måste. =) Roande och lugnande kvällsaktivitet istället för boken...

Natti, natti...

fredag 24 december 2010

God Jul...

Så, nu har jag fått tillbaka min laddare till Macen. Nu blir det till att sätta igång med bilderna igen. Hoppas få till bloggen så den blir lite personligare. =)
Har lite bilder och recept jag testat liggandes. Men denna dagen har vart lång. Så det får bli en annan gång.

Så jag avslutar här med att säga God Jul!! =D

onsdag 22 december 2010

Vanlig ischoklad och några med russin...

Ett måste till julgodiset förutom knäcken brukar väl ändå vara ischoklad?
Men jag har en liten kärlek till frukt tillsammans med choklad.
Så för mig är russin i chokladen ett måste. ;)

Ischoklad med och utan russin. Ca 100st

300g mörk blockchoklad
250g Cocosfett

1. Smält allt i vattenbad.
2. Ställ ut formar. Och lägg ev. i några russin i den tomma formen.
3. Fördela chokladsmeten i formarna och låt stelna.
4. Förvaras i tät burk/påse i kylen.

TIPS!! Låt gärna smeten svalna så pass mycket att du inte bränner dig. Då kan du enkelt använda en engångsspits eller en fryspåse. Fyll upp och klipp ett litet hål. Släpp och knip med fingrarna för att strypa flödet. Jättesmart och går smidigt.
Men tänk som sagt på att låta det svalna. Smeten kan kännas varmare när den får rinna mellan fingrarna också.

Lycka till!!




Roligt med Engelska Pepparkakor...

Här hemma kör vi inte med något, vad jag kalla klassisk recept på pepparkakor. Mor min har i alla år bakat sk. Engelska Pepparkakor.
Hur ska man enkelt beskriva hur de smakar?? Hm... Enda jag kan komma på är att man bakar de tunt så smälter de nästan i munnen och har väl en liten doft och smak av ingefära.
Det här roade jag mig med i år. =D



Engelska pepparkakor
1½ dl ljus sirap
2 hg brun farin
1 msk malen ingefära
15 droppar cedro. (Citron/citrusarom antar jag. Finns i vanlig butik vid livsm.färgerna)
175 g smör eller margarin
1½ dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
ca 750 g vetemjöl

1. Sirap, smör/margarin. socker, kryddor och cerdro röres kallt till jämn smet.
(Degen görs för hand.)
2. Vispa grädden, inte för lös.
3. RÖR försiktigt ner grädden i smeten.
4. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda med "kryddsmeten". Smart kan ju vara att inte blanda allt mjöl med bikarbonaten. Utan känna sig fram så det inte blir allt för mycket mjöl i degen.
5. Täck över och låt stå i skålen/bunken över natten. Jag ställde den i kylen. Den kan bli lite hård av kylan. Men ta ut degen ett tag innan bakning bara så är det löst.



Årets pepparkakshus, framifrån. Riktigt nöjd.
*Kristyr i olika färger.
*Smarties
*Figurer i pepparkaka. Formar lånade av dotterns modelleraset. ;)
*Snön är siktat florsocker.
Och så har vi från baksidan.

Här har vi familjens stora hjärtan att hänga upp i fönstret.
Riktigt fina när de väl var på plats med rött band och allt.
*Kristyr i olika färger.
*Smarties


Så, här var mitt bidrag till husbaksdjungeln. ;) Se om jag lägger upp en bild på kakorna också. De ligger på datan som jag ännu inte får igång.





tisdag 21 december 2010

Tävling...

Jag är med i fröken köks julkalender 2010
och tävlar om lucka nr 21 som innerhåller
massa formar


TÄVLINGEN AVSLUTAS DEN 24 DEC

måndag 20 december 2010

Tävling...

Jag tävlar om en härlig ‘goodie bag’
från Klara Färdiga
i Bagerskan julkalender.
Var med och tävla här du också!

Tävling...

Jag är med i fröken köks julkalender 2010
och tävlar om lucka nr 20 som innerhåller
4 st glitterglasyr pennor från dr oetker


TÄVLINGEN AVSLUTAS DEN 24 DEC

söndag 19 december 2010

Misslyckande...

Som jag misstänkte. Misslyckades även denna gång med mintkyssarna. Men kom iaf längre denna gång... Det fastnade inte som en enda smet i skålen... Det vart som ett enda vitt, mintdoftande pulver.
Om det var meningen att jag skulle ha hunnit skeda upp innan det vart pulver... Så hade jag kanske 5-10 sekunder på mig. Och så gjorde jag exakt som i receptet.
Nu har mor min vart så snäll och letat fram riktigt gamla recept. Helt utan någon direkt temperering och vattenbad. =)
Men är tvungen att köpa mer florsocker... Gick åt 1½ paket åt mitt misslyckande igår...

Snart ska jag sätta mig ner och gå igenom denna juls godisbakning. Vad jag har kvar att göra och vad som fattas. Ohh vad härligt att få sätta igång med julbaket på allvar!!

Bakade iaf kakor igår... De lyckades... Lite bilder kommer senare idag...

fredag 17 december 2010

Enkel julknäck


Jaha då. Idag vart det lite småpyssel i köket. Fick ihop mig lite vanlig enkel knäck.

Enklast möjliga knäck...

Lika delar av ljus sirap, vispgrädde och socker.
I detta fall
3dl ljus sirap
3dl vispgrädde
3dl socker

Allt kokas tills det klarar ett kulprov (Dropppa i kallt vatten och känn efter om det klaras att formas till en fast kula.) Sökte lite på nätet, och det är vid ca 122 grader som det ska vara klart.

Häll i knäckformar och låt stelna/svalna. Förvaras i tät burk/påse i kylen.

torsdag 16 december 2010

Det är inte lätt alla gånger...

Nu har jag startat om flera bloggar de senaste dagarna. Men inte hittat nån sida jag vart helt nöjd med. Tanken från början var ju att jag skulle ha "hemmabloggen" genom samma sida som vardagsbloggen.
Men satt lääänge för att försöka förstå hur man får den lite tjusigare. Nu förstår jag bättre och beslutat en gång för alla att det är DENNA som blir min andra blogg. ;)

Återkommer snart! =D